Naturalna l-arginina w ProArgi 9+

ProArgi 9+ zawiera l-argininę w najkorzystniejszej dla organizmu, wolnej postaci. Otrzymywanie takiej argininy nie jest niestety proste a tym bardziej tanie. Wymaga zaawansowanego procesu produkcyjnego opartego o fermentację naturalnych źródeł węglowodanów (np. ryżu) z zastosowaniem specjalnych szczepów bakterii (najczęściej Corynebacterium – Brevibacterium). Fermentacja musi przebiegać w warunkach doskonałego natlenienia i obojętnego pH otoczenia. Jest to proces długotrwały. Uzyskanie z brzeczki pofermentacyjnej czystego aminokwasu wymaga filtrowania na specjalnie dobranych sitach membranowych a następnie odwirowywania. W ten sposób usuwane są pozostałości komórek i białek bakteryjnych oraz wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne. Resztę zanieczyszczeń eliminuje się przy pomocy żywic jonowymiennych i węgla aktywowanego. Ostateczną, wolną postać krystaliczną l-argininy o wysokiej czystości otrzymuje się przez zatężanie roztworu w końcowej fazie produkcji. Tylko kilku dostawców na świecie oferuje taką l-argininę o farmaceutycznej czystości. Jeden z nich zaopatruje zakłady NSP, w których powstaje nasz prokukt.

Należy zaznaczyć, że wielu producentów suplementów stosuje w swoich produktach znacznie tańszą, syntezowaną chemicznie „argininę” w postaci jej związków np. z kwacem solnym (chlorowodorek argininy, „arginina HCL”) lub kwasem alfaglutaranowym („arginina AAKG”). Skuteczność oraz czystość takich postaci argininy jest zwykle znacznie niższa niż wolnej, naturalnej postaci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *