Rola witaminy D w poprawie insulinoodporności

Insulinooporność jest zaburzeniem metabolicznym, w którym komórki nie wykorzystują sprawnie insuliny. Powoduje to tworzenie się nadmiaru glukozy we krwi, co może zwiększyć ryzyko cukrzycy i chorób serca. Jednym ze sposobów poprawy insulinooporności jest zwiększenie wrażliwości na insulinę, co zwiększa wychwytywanie glukozy w komórkach.

Badania wskazują, że witamina D może odgrywać rolę w zwiększaniu wrażliwości na insulinę. Naukowcy z Massey University w Nowej Zelandii podawali przez sześć miesięcy kobietom z opornością na insulinę po 4000 międzynarodowych jednostek witaminy D3 albo placebo. Odkryli, że w grupie doswiadczalnej witamina D spowodowała znaczny wzrost wrażliwości na insulinę w porównaniu z grupą placebo. Na podstawie „British Journal of Nutrition”, Luty 2010.

Rola witaminy D w poprawie insulinoodporności
4 - 1 ocen

3 myśli nt. „Rola witaminy D w poprawie insulinoodporności

  1. Anonimowy

    Po kilku tygodniach przyjmowania Proargi zacząłem sprawdzać ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi (jestem cukrzykiem). I jedno, i drugie obniżyło się. Ponadto porawiło mi się samopoczucie, nie czuję się permanentnie zmęczony. Biorę tylko jedną miarkę rano na czczo. Pozdrawiam serdecznie wszystkich! Seba

    Odpowiedz
    1. bella

      bardzo wiele osób z cukrzycą zgłasza poprawę ogólnego stanu zdrowia po systematycznej suplementacji proargi 9 plus. każdy, kto ma niedobory argininy (wiekszosc ludzi po 40) skorzysta na tym, zwłaszcza zaś osoby z problemami z krążeniem.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *